Svarta Änkans paj

Pajdeg

100 g smör
100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
2 msk kallt vatten

Fyllning

200 g Svarta Änkan
2 st ägg
2 dl mjölk eller vispgrädde
Salt och peppar

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Pajdeg, hacka samman smör och mjöl till en smulig massa.

3. Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg.

4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.

5. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

6. Fördela riven Svarta Änkan i pajskalet.

7. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.

8. Servera Svarta Änkans bästa paj med blandad sallad.

inspiration

Ugnsbakad Brieost med Valnötter & Honung

Ingredienser

1 hel, rund Brieost
70g grovhackade valnötter
1/2 dl flytande honung

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda valnötter med honung. Lägg Brieosten på ett ugnssäkert fat, gör små snitt som tre sträck över hela osten. Lägg nötblandningen ovanpå osten. Grädda i 7-8 min i ugnen, servera med kex.

Ugnsbakad-brieost-med-valnotter-och-honung_5176

Admiralens paj

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning

150 g Admiral riven
3 st ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1⁄2 tsk salt
svartpeppar
3 msk hackad gräslök

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ den i kyl ca 30 min. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 min. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och hackad gräslök. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt pajen svalna något. Garnera med några gräslökstrå. Smaklig måltid!

Admiralens Paj

Päron- och Port Salutkräm

Ingredienser

125 g Port salut
1⁄2 dl Crème fraiche
1 st päron
1⁄2 msk smör
1⁄2 msk päronkonjak
salt och peppar

Gör så här

Riv osten och blanda med crème fraiche. Skala, kärna ur och skär päronet i tärningar. Bryn dem lätt i smör och tillsätt päronkonjak. Låt koka in och sedan svalna. Blanda med ostcrémen och smaka av med salt och peppar.

Ostkraem

Potsdamersnacks

Ingredienser

200g Potsdamer riven
2 dl mandelmjöl (för icke LCHF går bra med majsmjöl eller potatismjöl)
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
1 tsk salt (flingsalt)
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten

Gör så här

Dela degen i två delar och lägg på plåtar med bakplåtspapper under. Lägg ett bakplåtspapper över och platta till degen. Ställ båda plåtarna i ugnen, efter ca 20 min strö på osten och byt plats på plåtarna. Strö ev lite flingsalt över brödet.

Kerne, Brot