Mannen bakom osten
Ostkompaniet ägs och drivs av Anders Lindahl. Han föddes in i en slaktarfamilj och har sedan dess alltid jobbat med livsmedel, även om köttet ganska snart blev utbytt mot mejeriprodukter.
Anders Lindahl föddes i Aneby som näst yngst av sju syskon. Pappan ägde ett slakteri och de äldre syskonen började tidigt arbeta i familjens verksamhet. De två yngsta syskonen däremot, Anders och hans lillebror, skulle utbilda sig. Brodern till polis och Anders till ingenjör. Men snart började även de jobba på pappans slakteri där de fick hoppa in och hjälpa till där det behövdes. På så sätt fick barnen tidigt lära sig alla företagandets delar, från inköp och försäljning till teknik och marknad. När pappan gick bort trädde Anders mamma in som vd och drev företaget vidare med hjälp av sina barn.
I mitten av 80-talet började Anders jobba hos en av sina bröder som hade en lantgård med tillhörande gårdsmejeri. Han såg en potential i broderns verksamhet och hjälpte till att organisera och utveckla gårdsmejeriet. Under den här tiden vaknade hans intresse för ost och några år senare köpte han sitt första egna mejeri. Det mest fascinerande med ost menar Anders, är att man med bara två ingredienser, mjölk och löpe, kan skapa så stor variation av ostar. De kan vara allt från hårda och kraftfulla till mjuka och milda. Den egna favoriten är en Herrgårdsost som lagrats i 22 månader och därmed utvecklat en fantastisk smak.
Anders stora dröm var att bygga ett enormt ostlager där han kunde lagra olika sorters ostar för att utveckla olika karaktärer. Den drömmen har nu blivit verklighet och i Ostkompaniets olika lagerrum lagras över 1000 ton ost.
I verksamheten finns idag Anders båda barn och även de har samma brinnande intresse för livsmedel som sin far. När Anders en dag väljer att gå i pension tar den tredje generationen över verksamheten och för kunskap och erfarenheten om livsmedel vidare.
Lagring och förädling
I Småland vid Vätterns södra strand har Ostkompaniet sitt lager. Här lagras varsamt många sorters olika ostar för att få fram bästa möjliga smak och kvalitet.
Ostkompaniet ligger i Jönköping och har svensk och utländsk kvalitetsost av olika typer, lagringstid och smakstyrka. Exempel på ostar som förädlas här är Grevé®, Herrgård® och Präst®, men här finns även nya spännande ostar som Admiral, Potsdamer och Port Salut. I anläggningen finns ett mognadslager för cirka 1000 ton hårdost.
De som genom gedigen erfarenhet och stor kunskap ansvarar för att ostarna ska nå allra högsta kvalitet och bästa möjliga smak kallas ostmästare. På Ostkompaniet finns två ostmästare, en av dem är Sven-Olof Sunnagårds med 55 års erfarenhet inom mejerinäringen. Inspirerad av sin far, som var mejerichef, började han redan som 15-åring arbeta på ett mejeri. Genom åren har Sven-Olof vidareutbildat sig, både inom mejeri och handel, och är nu auktoriserad ostbedömare.
På Ostkompaniet ansvarar Sven-Olof för att de färska ostar som köps in lagras optimalt i ett mognadslager så att de utvecklar den karaktär och smak han vill få fram. Det viktigaste med en ost menar Sven-Olof är, att den är typisk för sin sort. Hans egna personliga favorit är en lagrad Herrgård®.
Innan den färska osten läggs för att mogna får den ett skyddande hölje genom att doppas i 130-gradigt vax.
Sedan placeras osten i mognadslagret som har en temperatur på mellan 7-13 grader. Lagret har olika zoner med olika temperatur, till exempel Grevé® vill ha 7-9 grader medan andra ostar vill ha varmare temperaturer. När den är precis som han vill ha den bitas den upp, förpackas och levereras för försäljning.
Detta är med andra ord Ostmästarens val!